پخت آجر

پس از مرحله خشک کردن آجر در دستگاه خشک کن، مرحله پخت آجر می باشد. در این مرحله آجرهای خشک شده باید در شرایط دمای بالای ۹۰۰ درجه قرار بگیرند و در اصطلاح پخته شوند تا شرایط و استحکام لازم را پیدا کنند. وقتی که آجرهای سفالی در دمای بسیار بالا گرم می شوند ، یک واکنش شیمیایی در خاک رس ایجاد می شود، که آجر را به طور دائم سخت ، بادوام و در مقابل عوامل فرسایشی آب و هوا و رطوبت مقاوم می کند.

تغییرات خشت خام در درجه دماهای متفاوت در شکل زیر نشان داده شده است.

پخت آجر

اگر عملیات پخت در دمای ۶۰۰ درجه سانتیگراد متوقف شود، آجر تولیدی بدرد استفاده در ساختمان نمیخورند. چون تغییرات در آنها تثبیت نشده و در اثر باد و باران فرسوده می شوند.

وقتی که دما از ۹۰۰ درجه  بالاتر برود، حالتی در آن ایجاد می شود که به آن اصطلاحا شیشه ای شدن می گویند. این بدان معنی است که مقداری از مواد مانند شیشه ذوب می شود و به چسباندن همه عناصر موجود در خاک رس به یکدیگر کمک می کند. پس از این مرحله، آجر به سخت ترین و مقاوم ترین حالت خود تبدیل می شود و برای ساخت و ساز ایده آل است. کیفیت نهایی آجر به میزان لعاب زایی که رخ می دهد بستگی دارد.

Hoffman Kiln

انواع کوره پخت آجر

به طور معمول دو نوع کوره وجود دارد:

کوره هافمن:

کوره هافمن تکنولوژی بسیار قدیمی برای پخت می باشد که هزینه احداث آن پایین اما مصرف آن بسیار بالا است و با وجود مصرف بسیار بالا اما همچنان در کشورهایی نظیر ایران این کوره ها ساخته می شود.

کوره تونلی:

پخت در کوره های تونلی مدرن، بهترین روش جهت این کار می باشد. این کوره ها از دهه های ۶۰ الی ۷۰ میلادی رایج شدند مزیت این کوره ها علاوه بر کیفیت بالای پخت و مصرف پایین انرژی، قابلیت نصب ماشین آلات بارگیری و تخلیه بار را نیز دارند.